Pasta Pesto is niet een bepaald recept, maar een verzameling recepten waarin de pasta niet wordt klaar gemaakt met een gebruikelijke saus van bijvoorbeeld tomaten, maar met pesto.
Pesto, er zijn verschillende soorten waarvan de groene en de rode pesto het meest bekend zijn, kun je in ieder supermarkt kopen in een glazen potje.
De meeste soorten die je kunt kopen zijn prima van smaak en eigenlijk ook helemaal niet duur. Op deze manier kun je vrij snel een pasta pesto maken.
Je kunt het echter ook helemaal zelf maken, en daarbij heb je doorgaans
Een simpel recept voor pasta met een zelf gemaakte snelle pesto. Een simpel gerecht dat je ook makkelijk kunt uibreiden door er stukjes ananas of perzik uit blik aan toe te voegen, en dat je ook kunt eten als koude pastasalade.
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking, laat het in een vergiet uitlekken en doe het vervolgens weer terug in de pan.
Doe er een scheut olijfolie over en mix dit goed door elkaar.
Haal de blaadjes van de basilicum en doe deze in de keukenmachine. Doe de pijnboompitten erbij en maak alles fijn.
Voeg nu scheutje voor scheutje wat olijfolie toe, totdat een wat dikker geheel is ontstaan.
Meng de pesto door de pasta, en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Omdat dit recept echt de snelle methode is om een dergelijk gerecht te maken, kun je er natuurlijk ook nog vlees of gehakt aan toe voegen.
Pasta pesto kun je natuurlijk op verschillende manieren maken. Niet alleen kan de pesto verschillend gemaakt worden, waarbij niet altijd de basilicum als basis gebruikt wordt, maar ook de pastasoort kan verschillend zijn.
Bij ieder recept wordt duidelijk vermeld welke pastasoort gebruikt mag worden. Dit is natuurlijk geen verplichting, je kunt rustig een andere soort pasta gebruiken.
En je kunt, want dat vinden sommige toch wel veel lekkerder, zelf de pasta maken of een goede pastasoort in de winkel kopen. Zelf maken is weliswaar lekkerder, maar het kost wel wat tijd.
In de winkels zijn vaak de duurdere soorten ook wat beter van smaak.
Wat betreft de pesto, die kun je ook deze rustig in de winkel halen. Ook daar is de keuze tegenwoordig groot.
Zelf maken geeft je wel wat meer mogelijkheden, want er is veel meer dan de rode en de groene pesto.
Zo kun je bijvoorbeeld pesto met peterselie maken of van het in het buitenland vaak gebruikte daslook. Deze soorten zul je niet zo snel in de winkels vinden, en moet je dus wel zelf maken. Het recept is overigens vergelijkbaar met dat voor rode of groene pesto met basilicum, alleen dan met peterselie of daslook.
Wil je een lekker pasta pesto maken, en er zijn heerlijke recepten, dan moet je de pasta niet te lang koken. Beetgaar, of al dente zoals men het in Italië noemt, is lekkerder.
De pesto wordt beter opgenomen dan wanneer de pasta te zacht gekookt is. Het moet als het ware een laagje om de pasta zijn, terwijl de pesto er in trekt bij te lang gekookte en zachte pasta.
De smaak wordt dan ook minder bij te lang koken.
Wil je de pasta al dente koken kijk dan goed op de gebruiksaanwijzingen op de verpakking, of gebruik volgende kooktijden.
Pesto kun je goed bewaren in de koelkast. Daarbij moet je er rekening mee houden dat potjes die in de winkel gekocht zijn tot 10 dagen houdbaar zijn na geopend te zijn.
Een gerecht dat reeds geheel is klaar gemaakt kun je slechts enkele dagen bewaren in de koelkast.
Zelf gemaakt kun je het echter wat korter bewaren. Maar dan weet je wel welke ingrediënten er in zitten.
Ook kun je pesto tot wel 6 maanden bewaren in de diepvriezer. De smaak wordt wel wat minder. De meeste pastagerechten kun je overigens ook invriezen.